• Drukuj

Kuchnie świata

Poprzedni tydzień minął nam bardzo smacznie. Na zajęciach w świetlicy poznawaliśmy przysmaki różnych kultur. Zaczęliśmy patriotycznie od najsłynniejszych potraw polskich, dzieci chętnie wypowiadały się na temat ulubionych smaków, które często goszczą na ich stołach. Dowiedzieliśmy się również, że w krajach azjatyckich stosunek do jedzenia jest zupełnie inny niż w przypadku lepiej nam znanej diety zachodniej. W naszych regionach je się raczej aby zaspokoić głód lub dla przyjemności. Podczas gdy w Azji stosunek do jedzenia jest inny. Je się tam aby uzdrowić organizm. Każdy składnik zjadany ma jakieś zadania. Może on uzdrowić lub odsunąć chorobę. W kuchni azjatyckiej główną metodą przygotowywania potraw jest gotowanie lub gotowanie na parze. Znane już od tysiącleci. Często zdarza się też szybkie obsmażanie, tak aby warzywa nie straciły cennych witamin i właściwości. Azjaci rzadko kiedy jedzą surowe warzywa. Według medycyny chińskiej lekkie ich ogrzanie powoduje lepszą strawność i przyswojenie składników odżywczych. Pochodzimy z wody i woda jest pierwiastkiem życia. Niestety szczególnie w Polsce ilość zjadanych produktów morskich jest bardzo mała. Podczas pogadanek zachęcałyśmy dzieci to jedzenia ryb, które jak wszyscy wiedzą są bardzo zdrowe. Przenieśliśmy się również do Włoch i zaczerpnęliśmy ich kultury żywieniowej. Kuchnia włoska charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn, a także używaniem parmezanu. W kuchni tej dość powszechnie stosuje się też oliwę, pomidory oraz cebulę i czosnek, a także oliwki. Kuchnia włoska wyspecjalizowała się szczególnie w potrawach mącznych oraz w rybnych i owocach morza. Charakterystyczną cechą kuchni włoskiej jest przygotowywanie dań świeżych ze składników dostępnych w okolicy, o danej porze roku. Włosi pod względem zasad kulinarnych są bardzo przywiązani do swojej tradycji. W kuchni włoskiej nie ma miejsca na ustępstwa pod względem jakości składników lub dodatków. Pewną tradycją jest także stała w całych Włoszech pora spożywania poszczególnych posiłków w ciągu dnia. Poznając ten rodzaj tradycji odwiedziliśmy restaurację „Czarny Piec”, która specjalizuje się w słynnej włoskiej pizzy i makaronach. Świetliki miały okazję skosztować smaków, które znają i lubią jak również poznać całkiem nowe. Wyjście do restauracji miało nie tylko charakter kulinarny ale również integracyjny. Swoim zachowaniem dzieci pokazały swoją kulturę osobistą, myślę, że możemy być z nich dumni bo każdy świetlik potrafił samodzielnie złożyć zamówienie i w kulturalny sposób je skonsumować.

a  a

a  a

a  a

Magdalen Szwengler

Lidia Tomaszewska